Ostatnia aktualizacja: 08.06.2020 10:00:36

Olej z czarnuszki - właściwości

Moda na naturalne składniki nadal trwa. Od kilku lat to właśnie one coraz częściej pojawiają się w naszej pielęgnacji oraz odżywianiu. Stajemy się bardziej świadomi ich właściwości i z chęcią sięgamy po nie jako uzupełnienie codziennej diety. I choć wiele z trendów związanych z produktami pochodzenia naturalnego z czasem przemija, warto wiedzieć, na które z nich zwrócić uwagę i włączyć do naszego codziennego życia. Przykładem jest olej z czarnuszki. Sprawdź, jakie są jego właściwości i zastosowanie.

czarnuszka

Czym jest czarnuszka?

Czarnuszka siewna (Nigella sativa) to roślina jednoroczna, pochodząca z rodziny jaskrowatych. Jej cechy charakterystyczne to białe kwiaty, mocno rozgałęzione pędy oraz charakterystyczne, czarne nasiona[1]. Czarnuszka jest rośliną, która rośnie na obszarach, gdzie występuje klimat ciepły, głównie na terenie Europy, zachodniej Azji oraz północnej Afryki. Jest również bardzo popularna w Indiach oraz Egipcie. W Polsce czarnuszkę uprawia się w południowej części Polski[2].

Olej z czarnuszki - skład

Nasiona czarnuszki to źródło wielu biologicznie czynnych substancji. Są bogate we flawonoidy oraz kwasy tłuszczowe (linolowy, oleinowy, palmitynowy). Ponadto zawierają witaminy oraz sole mineralne takie jak: witamina E, wapń, cynk, miedź, potas i żelazo. To właśnie z nasion tej rośliny wytwarza się olej, który wykazuje silne właściwości prozdrowotne. Na podstawie przeprowadzonych badań stwierdzono, że najcenniejszym składnikiem oleju z czarnuszki jest olejek eteryczny. To on jest źródłem tymochinonu, który jest odpowiedzialny za najbardziej charakterystyczne właściwości oleju z czarnuszki: działanie przeciwbakteryjne i przeciwutleniające[3].

Olej z czarnuszki - właściwości

Niezwykle bogaty skład chemiczny pod względem substancji biologicznie czynnych powoduje, że olej z czarnuszki z powodzeniem stosowany jest zarówno w przemyśle kosmetycznym jak i farmaceutycznym. 

Olej z czarnuszki wykazuje działanie:

  • przeciwzapalne,
  • przeciwnowotworowe,
  • przeciwcukrzycowe,
  • przeciwutleniające,
  • przeciwwrzodowe,
  • przeciwalergiczne,
  • rozkurczowe.

Co więcej, skutecznie obniża ciśnienie krwi oraz chroni naszą wątrobę wraz z nerkami. Warto także zwrócić uwagę na jego działanie radioochronne, dzięki zwiększaniu poziomu przeciwutleniaczy w organizmie. Ponadto dzięki obecności nienasyconych kwasów tłuszczowych wpływa pozytywnie na utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi.

Olejek eteryczny wchodzący w skład oleju z czarnuszki to źródło wspomnianego już tymochinonu, który odpowiada za działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe oraz przeciwpasożytnicze[4].

Zastosowanie oleju z czarnuszki

Na podstawie przeprowadzonych badań można zauważyć, że czarnuszka to roślina nie tylko z powodzeniem stosowana w kuchni i medycynie, ale również w pielęgnacji skóry oraz dermatologii. Preparaty na bazie oleju z czarnuszki są stosowane w leczeniu trądziku czy zmian skórnych wywołanych ukąszeniem owadów. Co więcej, dzięki swoim właściwościom ochronnym idealnie sprawdza się w przypadku pielęgnacji skóry suchej, atopowej czy łojotokowej[5].

Bibliografia:

[1] A. Kaźmierczak, D. Wcisło-Dziadecka, N. Zmarzły, Zdrowie z natury ? czarnuszka siewna w produktach kosmetycznych i leczniczych, s. 61.

[2] Tamże, s. 62.

[3] Tamże, s. 62.

[4] A. Pawłowska, A. Kocur, P. Siudem, K. Paradowska, Badanie stabilności oleju lnianego i oleju z czarnuszki, w: Postępy Fitoterapii, 2018, nr 3, s. 159.

[5] A. Kaźmierczak, D. Wcisło-Dziadecka, N. Zmarzły, Zdrowie z natury..., s. 64.

 

Komentarze

Podziel się z nami swoją wiedzą! Jeśli masz doświadczenie w tym temacie, napisz kilka słów komentarza. Bardzo dziękujemy!


Potrzebujesz włączonego javascript, aby móc komentować.
Scroll To Top