Ostatnia aktualizacja: 29.07.2013 11:22:12

Dieta trzustkowa

O tym, jak poważne zagrożenie nie są z sobą choroby trzustki, nikogo nie trzeba chyba przekonywać. Dla nikogo zaskoczeniem nie powinno być przy tym i to, że właściwe odżywianie jest w stanie ograniczyć cierpienia pacjenta. Trudno liczyć na szybkie usunięcie niekorzystnych zmian, które już się dokonały, dieta trzustkowa może jednak przyczynić się do tego, że w najbliższym czasie nie pojawią się kolejne.

Dlaczego warto wprowadzić dietę?

Dieta trzustkowa jest dość restrykcyjna, jeżeli zatem pacjent ma jej przestrzegać, powinien wiedzieć, dlaczego stosowanie się do zaleceń lekarza jest aż tak ważne. W pierwszej kolejności wypada zwrócić uwagę na to, że dieta ta ma nie tylko wyrównać niedobory żywieniowe, ale również zapobiegać biegunkom tłuszczowym. Jej stosowanie sprawia, że ograniczone zostają objawy bólowe, minimalizują się przy tym również zaburzenia poziomu glukozy we krwi, dzięki czemu chory jest w stanie utrzymać prawidłową masę ciała. Lekkostrawna dieta trzustkowa jest zatem podstawą, jeżeli zależy nam na tym, aby leczenie problemów z trzustką przebiegało sprawnie.

Najważniejsze zasady

Wielu pacjentów słyszących o konieczności wprowadzenia zasad diety trzustkowej nawet nie stara się ukryć swojego przerażenia. Taki sposób odżywiania zazwyczaj kojarzy się przecież z koniecznością pochłaniania niezliczonej ilości kiełków i rezygnacji ze wszystkiego, co dobre. Obawy o to, że nowe nawyki żywieniowe nie przypadną nam do gustu mają swoje uzasadnienie, nie trzeba jednak obawiać się na zapas. Dieta trzustkowa nie jest wcale aż tak restrykcyjna, a wiele opinii na jej temat jest wygłaszanych przez osoby, które nie miały jeszcze do czynienia z tym sposobem odżywiania i znają go jedynie z opowiadań.

Owszem, musimy liczyć się z pewnymi ograniczeniami, trzustka, o którą nie zadbaliśmy prawidłowo, potrafi być bowiem wymagająca. W pierwszej kolejności powinniśmy zatem uświadomić sobie, że dieta nie ma najmniejszego sensu, jeżeli nie zrezygnujemy z picia alkoholu, wtedy bowiem chory organ nie odczuje nawet najmniejszych korzystnych zmian. Warto zwrócić uwagę również na tak zwaną kulturę jedzenia, wielu pacjentów z dietą trzustkową spożywa bowiem posiłki w niewłaściwy sposób. Tu pomocne będzie ustalenie sobie harmonogramu dnia, jeść należy bowiem małe porcje spożywając nawet do siedmiu posiłków. Samo jedzenie powinno odbywać się w spokojnej atmosferze, jeżeli bowiem pacjent zapomni o dokładnym przeżuwaniu pokarmów, nawet posiłki wskazane przez dietetyka mogą okazać się dla niego niebezpieczne. Warto zwrócić również baczną uwagę na jadłospis. Muszą dominować w nim świeże produkty, on sam powinien być jednak maksymalnie zróżnicowany.

Niestety, choć w poradnikach medycznych i prasie poradnikowej istnieją tabele produktów dozwolonych i zakazanych w diecie trzustkowej, warto pamiętać o tym, że zarówno jedne, jak i drugie mają przede wszystkim charakter orientacyjny. Trzustka każdego pacjenta reaguje w indywidualny dla siebie sposób, tworzenie codziennego menu często odbywa się więc w oparciu o zasadę prób i błędów.

Postępowanie po ostrym zapaleniu trzustki

Dieta trzustkowa to sposób odżywiania na wiele lat, niejeden pacjent dowiaduje się przy tym, że przez całe życie będzie musiał przestrzegać jej zasad. Nie jest ona jednak tak rygorystyczna jak jadłospis przygotowany dla pacjenta, który właśnie przeszedł ostre zapalenie trzustki. W tym konkretnym przypadku zalecana jest szczególna ostrożność. Pierwsza faza diety zakłada dwudziestoczterogodzinną rezygnację z przyjmowania jakichkolwiek pokarmów tak, aby trzustka mogła się choćby częściowo zregenerować. Dopiero następnego dnia można zacząć stopniowo wprowadzać do diety sucharki, kleiki z ryżu i herbatę bez cukru. Druga faza diety umożliwia spożywanie bogatych w białko produktów spożywczych, chory musi jednak dokładnie zaznajamiać się z ich składem tak, aby dostarczać do organizmu jak najmniej tłuszczu. Warto zwrócić uwagę i na to, że nie musi być to wcale dieta jednorodna, wśród produktów, które można już spożywać znajduje się bowiem miedzy innymi: odtłuszczony twaróg, posiadające niewiele tłuszczu mięsa, chude mleko i ryby. W trzeciej fazie diety można wprowadzić do niej pieczywo pszenne, ziemniaki, a nawet gotowane warzywa, dozwolone są przy tym również niewielkie ilości masła lub specjalnej margaryny bogatej w korzystne dla zdrowia kwasy tłuszczowe. Ostatnia faza diety jest najmniej restrykcyjna, nadal jednak konieczne jest stosowani się do zaleceń lekarza połączone ze wsłuchiwaniem się we własny organizm podpowiadający, które produkty mogą być tolerowane przez trzustkę, a z których najlepiej jest zrezygnować dla własnego bezpieczeństwa. Również lekarz powinien być osobą określającą, jak długo ma trwać każda z faz diety, choć oczywiście warto zgłaszać mu wszystkie wątpliwości w tym zakresie.

 

Komentarze

Podziel się z nami swoją wiedzą! Jeśli masz doświadczenie w tym temacie, napisz kilka słów komentarza. Bardzo dziękujemy!


Potrzebujesz włączonego javascript, aby móc komentować.
Scroll To Top