Ostatnia aktualizacja: 05.06.2017 13:38:39

Sterole roślinne i ich wpływ na nasze zdrowie

Sterole roślinne to naturalne składniki występujące przede wszystkim w błonach komórkowych roślin. Są dla nich materiałem budulcowym. Dla człowieka natomiast są jednym ze składników codziennego pożywienia. Pełnią one bardzo ważną funkcję w obniżaniu cholesterolu we krwi. W jaki sposób sterole roślinne mogą pomóc Ci obniżyć poziom tego składnika, a tym samym obniżyć ryzyko wystąpienia chorób serca i naczyń krwionośnych?

roślina

Czym są sterole roślinne?

Sterole roślinne (inna ich nazwa to fitosterole) to składniki tłuszczowe występujące w roślinach. Różnią się od zwierzęcych i ludzkich steroli budową chemiczną, a przez to także właściwościami. Sterole roślinne pozwalają na łatwiejszą regulację profilu lipidowego krwi człowieka. Mówiąc prostym językiem – fitosterole to składniki, które obniżają cholesterol. Mimo iż dostępne są one w naszym pożywieniu, ich ilość, przyswajana z pokarmem, nie jest wystarczająca do skutecznego działania na zmniejszenie zbyt wysokiego cholesterolu. Niezbędna jest zatem konieczność stałego uzupełniania ilości steroli roślinnych w codziennej diecie.

Zagrożenia płynące z podwyższonego poziomu cholesterolu

Cholesterol to składnik tłuszczowy, który jest bardzo potrzebny naszemu organizmowi. Pozwala na prawidłowe wytwarzanie hormonów, wpływa na sprawne funkcjonowanie mózgu, a także reguluje metabolizm tkanki tłuszczowej. Bardzo często zdarza się jednak, że ów cholesterol obecny jest w organizmie w nadmiarze. Przyczyn tej nadwyżki jest bardzo wiele – począwszy od złych nawyków żywieniowych oraz preferowania przez człowieka produktów o wysokiej zawartości cholesterolu, poprzez czynniki genetyczne (skłonność do wysokiego poziomu cholesterolu dziedziczymy po naszych rodzicach. Podwyższony cholesterol jest czynnikiem ryzyka choroby naczyń krwionośnych – miażdżycy, która bezpośrednio prowadzi do spadku wydolności organizmu oraz bardzo często do zawału serca.

Jak obniżyć cholesterol?

Z pomocą w problemie zbyt wysokiego poziomu cholesterolu przychodzą sterole roślinne. Jeśli staną się one częścią naszego jadłospisu, pozwolą na jego skuteczne obniżanie. Bardzo ważne jest, by sterole roślinne były spożywane nie tylko „od święta”, ale stały się niezmiennym elementem codziennej diety. Jednym ze sposobów na dostarczanie steroli roślinnych bez wyrzeczeń dietetycznych jest smarowanie pieczywa produktem, bogatym w te składniki. Na przykład Flora pro.activ jest nie tylko bogata w sterole roślinne, ale także jest bogata w tłuszcze nienasycone (pomagające obniżyć poziom cholesterolu).

Oprócz tłuszczów do smarowania źródłem fitosteroli jest olej rzepakowy rafinowany, mimo że przez wiele lat nie był doceniany. Obecnie, w świetle nowych wyników badań klinicznych prowadzonych wśród osób z podwyższonym poziomem cholesterolu we krwi, dietetycy powrócili do zalecania tego produktu jako sposobu na kontrolowanie poziomu cholesterolu. Należy jednak pamiętać, by wybierać olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia, gdyż ten jest optymalnym produktem dietetycznym, pomagającym obniżać podwyższony cholesterol.

 

Komentarze

Podziel się z nami swoją wiedzą! Jeśli masz doświadczenie w tym temacie, napisz kilka słów komentarza. Bardzo dziękujemy!

ula
Bardzo dobrym srodkiem na obniżenie cholesterolu jest zoltko jajek. Ja osobiście co dziennie zjadam 5 zoltek. Mam miazdzyce polecono - zobaczymy na pewno warto.
10 lat temu
Odpowiedz
Potrzebujesz włączonego javascript, aby móc komentować.
Strona: 1 Wszystkie
Potrzebujesz włączonego javascript, aby móc komentować.
Scroll To Top