Witamina D
Witamina D to jedna z najcenniejszych witamin dostarczanych do naszego organizmu. To właśnie jej zawdzięczamy sprawnie funkcjonujący układ kostny i układ immunologiczny reagujący na każde zagrożenie. Co więcej, jest to witamina rozpuszczalna w tłuszczach, a tym samym – magazynowana w ludzkim organizmie, jeśli więc w pewnym momencie pojawiają się jej niedobory, zawsze możemy odwołać się do przygotowanej wcześniej rezerwy.
Funkcje witaminy D
Mówiąc o funkcjach witaminy D zazwyczaj koncentrujemy się na jej korzystnym wpływie na układ kostny. Rzeczywiście, to właśnie ona wpływa na mineralizację kości oraz funkcjonowanie układu kostnego jako całości, przesądza o tym, że kostki ucha wewnętrznego znajdują się we właściwym stanie, a także odpowiada za gęstość oraz stan uzębienia i wpływa korzystnie na komórki szpiku kostnego. Ponadto mamy do czynienia w jej przypadku z witaminą regulującą gospodarkę wapniowo-fosforową, jej zaletą jest zaś również regulacja poziomu cukru we krwi poprzez odziaływanie na wydzielanie insuliny przez organizm. Lekarze wspominają także o jej działaniu przeciwbakteryjnym i antynowotworowym (tu warto wskazać przede wszystkim na bardzo popularne, a przez to niebezpieczne nowotwory piersi i prostaty) oraz korzystnym wpływie na układ immunologiczny i układ nerwowy.
Gdy brakuje witaminy D
Niedobory witaminy D nie są odnotowywane zbyt często, zdarzają się jednak, a ich „winowajcami” jesteśmy na ogół my sami. Przyczyn niedoborów należy doszukiwać się przede wszystkim w ubogiej diecie, zdarza się jednak i tak, że za powód zbyt niskiej ilości witaminy D w organizmie podaje się niedostateczną liczbę godzin spędzanych na słońcu. Oczywiście, nikt nie będzie nam kazał opalać się, by zwiększyć poziom witaminy D w organizmie, unikanie słońca również nie jest jednak właściwym działaniem. Sygnałem świadczącym o tym, że poziom witaminy D w naszym organizmie jest zbyt niski jest na ogół uczucie ogólnego osłabienia, zmniejszenie odporności, a niekiedy również pojawienie się stanów zapalnych skóry. Należy jednak liczyć się z tym, że poważne niedobory witaminy D mogą nieść za sobą o wiele poważniejsze konsekwencje. Tu warto wspomnieć choćby o: osłabieniu, a nawet wypadaniu zębów, dysfunkcjach układu nerwowego i mięśniowego, a w przypadku niemowląt i małych dzieci – również o krzywicy.
Niedobory witaminy D są niebezpieczne w każdym wieku, o jej właściwy poziom w szczególny sposób powinny jednak dbać kobiety w ciąży, matki karmiące, a także osoby starsze. W przypadku tych ostatnich niedobór witaminy D może skutkować osteoporozą, kobiety oczekujące na przyjście na świat dziecka oraz karmiące piersią muszą zaś liczyć się z niebezpiecznym odwapnieniem i rozmiękczeniem kości.
Gdy witaminy D jest za dużo
Przedawkowanie witaminy D zdarza się niezwykle rzadko, a choć jego objawy mogą być nieprzyjemne, zazwyczaj ustępują dość szybko. Najbardziej typowe sygnały wysyłane przez organizm, który nie radzi sobie z nadmiarem witaminy D to: nudności, wymioty, bóle głowy i brzucha, a także osłabienie i szybkie męczenie się. Pacjent, który zaobserwuje u siebie objawy hiperwitaminozy powinien udać się do lekarza pierwszego kontaktu umożliwiając mu podjęcie kroków zaradczych, szybka interwencja jest zaś w szczególny sposób wskazana w odniesieniu do dzieci, u których nadmiar witaminy D może przyczyniać się do opóźnienia w ich rozwoju psychomotorycznym.
Gdzie szukać witaminy D?
Niedobory witaminy D najlepiej likwidować przyjmując ją w naturalnej postaci, warto więc pamiętać, że najwięcej znajduje się jej w rybach. Sięgając po śledzie, makrele, łososia lub tuńczyka możemy rozwiązać problemy wywołane przez niedostateczną ilość witaminy D dostarczając sobie jednocześnie wiele innych składników mających wyjątkowo pozytywny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu. Warto zwrócić uwagę i na to, że na polskim rynku istnieją również produkty wzbogacane o witaminę D po to, aby nadrobić braki w naturze. Tak jest między innymi w przypadku margaryny, która na ogół ma wyższą zawartość witaminy D niż wynikałoby to z tabel przygotowywanych przez osoby zajmujące się żywieniem. Cennym naturalnym źródłem witaminy D są też żółtka jajek, osoby, które nie przepadają za jajkami mogą zaś szukać jej w żółtym serze. Witamina D jest także częścią składową wielu suplementów diety, warto jednak pamiętać o tym, że lekarze zalecają korzystanie z nich przede wszystkim wówczas, gdy zawodzą naturalne metody jej pozyskiwania.
Komentarze
Podziel się z nami swoją wiedzą! Jeśli masz doświadczenie w tym temacie, napisz kilka słów komentarza. Bardzo dziękujemy!