Ostatnia aktualizacja: 05.06.2017 13:38:33

Miody manuka

O tym, że miody są nie tylko smaczne, ale również wyjątkowo zdrowe wiemy nie od dziś. Nie od dziś możemy jednak usłyszeć również, że różnią się między sobą, a co za tym idzie – nie wszystkie posiadają jednakowe właściwości. Nie wszystkie miody zaliczane do naprawdę wyjątkowych są zresztą produkowane w Polsce, a przykładem produktu, który posiada szereg zalet, a jednak musi być sprowadzany do naszego kraju, aby pomagał również Polakom jest między innymi powstający w Nowej Zelandii miód manuka.

Czym jest manuka?

Manuka to krzew spotykany przede wszystkim w Nowej Zelandii oraz na południu Australii znany też niekiedy jako „drzewo herbaciane”. Charakteryzuje go łatwość rozmnażania się, odporność na trudne warunki glebowe, a także dość duża wysokość, krzew może bowiem sięgać od dwóch do nawet pięciu metrów. Jest to wiecznie zielona roślina o białych (gdzieniegdzie zaróżowionych) kwiatach (składających się z pięciu płatków) i szorstkich liściach mylona niekiedy z kanuką. Manuka to piękna roślina, opieką otacza się ją jednak nie tylko dlatego, że jest atrakcyjna wizualnie. Jej twarde i wytrzymałe drewno często jest wykorzystywane przez miejscową ludność do produkcji trzonków narzędzi, a lokalni kucharze korzystają z dymu z palonego drewna, aby nadać charakterystyczny smak wędzonym rybom oraz mięsom. Produktem, który rozsławił krzew na całym świecie jest jednak przede wszystkim miód manuka.

Methylglyoxal – na czym polega tajemnica miodu manuka?

O popularności pochodzącego z Nowej Zelandii miodu manuka i jego oryginalnych właściwościach prozdrowotnych mówiono już od wielu dziesięcioleci. Przez wiele lat mgło się jednak wydawać, że jest to po prostu jeden z wielu „cudownych specyfików”, którym miejscowa ludność przypisywała nadprzyrodzoną moc, a które, w rzeczywistości, nie posiadały szczególnie istotnych właściwości. Naukowcy poddali jednak miód manuka badaniom, a ich wyniki potwierdziły, że w tym konkretnym przypadku nie ma mowy o zabobonach. Okazało się, że w skład miodu manuka wchodzi methylglyoxal – nietypowy związek chemiczny, którego obecność wyjaśnia lecznicze właściwości omawianego tu specyfiku.

Methylglyoxal to związek chemiczny odporny na wysokie temperatury i wykazujący silne działanie antybakteryjne. To jeden z najważniejszych składników miodów manuka tym cenniejszy, że trudno znaleźć go w jakichkolwiek innych produktach spożywczych. Co ważne, również nie w każdym miodzie pochodzącym z Nowej Zelandii występuje on w jednakowych ilościach, a sprzedawcy wielokrotnie stosują specjalne oznaczenia informujące nabywców o jego zawartości i stężeniu.

Dlaczego warto stosować miody manuka?

Miody manuka o wysokim stężeniu methylglyoxalu nie mogą być traktowane tak, jak leki, z całą pewnością można jednak zaliczać je do tak zwanej żywności funkcjonalnej. Zazwyczaj ich stosowanie zalecane jest osobom chcącym wzmocnić odporność swojego organizmu, posiadają bowiem silne właściwości: antybakteryjne, przeciwzapalne, przeciwwirusowe oraz przeciwgrzybiczne. Naukowcy potwierdzają zresztą, że miody manuka nie ograniczają się jedynie do wzmacniania organizmu wspomagając również leczenie wielu chorób. Mamy w ich przypadku do czynienia z wyjątkowo skutecznym środkiem stosowanym przez pacjentów zmagających się ze schorzeniami układu pokarmowego, o zaletach miodów manuka mówią jednak i ci pacjenci, którzy leczą schorzenia układu moczowego i choroby pęcherza.

Miody manuka – kiedy zachować ostrożność?

Choć miody manuka są nie tylko smaczne, ale i wyjątkowo zdrowe, a ich działanie może przypaść do gustu każdemu użytkownikowi, nie oznacza to wcale, że mogą być stosowane bez żadnych ograniczeń. Osoby, które zmagają się z alergiami pokarmowymi i cukrzycą nie powinny sięgać po nie bez konsultacji z lekarzem, warto pamiętać zaś i o tym, że miodów nie można podawać dzieciom, które nie skończyły jeszcze pierwszego roku życia. Wszystkie inne osoby mogą bez obaw przyjmować po jednej łyżce miodu dwa razy dziennie.

Gdzie kupować?

Miody manuka, które charakteryzują się rzeczywistymi właściwościami leczniczymi powstają wyłącznie w Nowej Zelandii, stamtąd też powinny być sprowadzane. Charakteryzuje je dość wysoka cena, stąd też nie warto kupować ich wówczas, gdy nie znamy źródła ich pochodzenia, może się bowiem okazać, że zapłacimy duże pieniądze, a w zamian otrzymamy rozwiązanie o wątpliwej skuteczności działania. Najbardziej właściwym miejscem nabycia miodów manuka wydaje się specjalistyczny sklep internetowy cieszący się dobrą opinią wirtualnej sieci, jeżeli bowiem oznaczenia na opakowaniu okażą się niezgodne z tymi, które znajdowały się w informacji o miodzie (pamiętajmy, że kluczowe znaczenie powinno mieć dla nas stężenie methylglyoxalu), nie powinniśmy mieć problemu ze zwrotem takiego towaru.

 

Komentarze

Podziel się z nami swoją wiedzą! Jeśli masz doświadczenie w tym temacie, napisz kilka słów komentarza. Bardzo dziękujemy!

Anka
No cóż ten miód stał się ostatnio dość popularny. Ja poznałam go ponad rok temu gdy szukałam różnych sposobów na problemy z trawieniem, żołądkiem. I tak się zaczęła się moja przygoda z miodem Manuka. Teraz większa część rodziny kupuje ten miód.
11 lat temu
Odpowiedz
Potrzebujesz włączonego javascript, aby móc komentować.
Strona: 1 Wszystkie
Potrzebujesz włączonego javascript, aby móc komentować.
Scroll To Top